There was an error in this gadget

Search This Blog

Wednesday, September 29, 2010

Piala Jemputan Eximbank Millenium Thang Long 2010

Sinopsis Perlawanan Antara Vietnam U-23 vs MALAYSIA U-23


                                                                VS



1st Half  :

Paper kata - Rentak Malaysia lebih kepada taktikal defensive dan terdorong untuk lebih bertahan kerana asakan-asakan pantas dari pemain Vietnam

Aku rasa - Rajagopal mempunyai taktikal tendency untuk bertahan dan play safe di sparuh masa pertama.Taktik y sama digunakan pada temasya Sukan Sea 2009 y menyaksikan Malaysia membawa pulang pingat emas berpulung tahun selepas kali terakhir Malaysia memenanginya melalui gandingan Shebby Singh dan rakan2nya.Taktik safe play dari Rajagopal aku rasa sangat bijak kerana selain dari elakkan injury,piala ini hanyalah jemputan semata2 dan belum tentu diiktiraf FIFA.

Kedudukan Separuh Masa : Vietnam 2 - Malaysia 1

Penjaring Vietnam :

Ngu- yen Anh Duc (min ke-19) 
Paper kata : bola muntah..
Aku kata : Guna keeper ketiga kebangsaan , Khairul Fahmi Che Mat (gugup@less exp),xpa..awai lagi cek...haha

Ngoc Dieu (min ke-26)
Paper kata : Pemain tengah membuat hantaran ke penyerang dengan kemas.
Aku kata : Nasib ja bola deflection smpai kt penyerang...tp finishing yang kemas oleh pnjaring
                            
Penjaring Malaysia :
Sudah semestinya penyerang berbisa , Norshahrul Idlan Talaha. (min ke-43)

Paper kata : Kesilapan keeper y tergelincir , gol mudah....
Aku kata  :  Decent shot dan bukan semua penyerang Malaysia cold-headed cm Norshahrul.Bagi kt org lain entah masuk ke x...

2nd Half : Kekal..

Paper kata : Malaysia gagal mencari gol penyamaan....
Aku kata : Permainan jauh lebih tersusun , control game , shot on target y berterusan

Overall : Ikut lah kata2 Rajagopal ni ..."kita tak perlu rasa terlalu kecewa"




next game : Malaysia vs Iran (30 sept 2010)

Tuesday, March 2, 2010

Bola Malaysia :Disepak ke Menyepak?

haha..aku post lagi..kali ni posted topik y memang sentiasa jadi bualan aku sepanjang hidup sbb aku memang GILA BOLA!!! haha...


hmm...kalu nak ikut2,pnh tak korang pikir2,agak2 ape yang korang akn jawab dalam satu prkataan bila ada org tnya BRAZIL , PORTUGAL , ARGENTINA dan SPAIN? kalu korg xsebut bolasepak,korg dh boleh stop la kot baca post ni,hehehe...


BOLASEPAK MALAYSIA.....haih..pnjang nk cite ni.Malaysia dulu memang kuasa besar bolasepak di asia.  Asia,bukan asia tenggara.Bukti?
tanya la penyokong ARSENAL yang memang sudah terkubur skarg ni bagaimana MOKHTAR DAHARI menjadikan hidup dia semasa match tu bertukar sengsara.
Tahap liga y malaysia ada semasa tu dah setaraf BPL dengan liga sepanyol ,mgkin lbih bagus,he3.... Taun lepas aku sempat menonton rancangan khas MOKHTAR DAHARI y disiarkan astro.Y menariknya,bekas player MALAYSIA merangkap rakan sejawat SUPER MOKH mnceritakan betapa hebat tahap kesedaran org trhadap BOLASEPAK MALAYSIA.


bekas player tersebut pergi melawat sebuah negara,xsilap saya sebuah negara eropah.Dia menumpang sebuah teksi dan naik ke destinasi.Lalu pemandu itu bertanya berasl dari mana.Bekas player itu pn berkata MALAYSIA.percaya atau tidak,pemandu teksi,hanya pemandu teksi dengan tanpa berlengah lagi membalas "OOOO...i know...MOKHTAR,MOKHTAR DAHARI!!" kalu aku la y dengar pemandu teksi tu kata mcm 2,mau terpancut darah dari otak aku,TERLAMPAU BANGGA!!...hahahaha...

tapi sekarang????



Hmm..letih2..sng kata aku sokong kata2 seorg penulis ..."BOLASEPAK MALAYSIA MATI BERSAMA2 MOKHTAR"


Kat sini aku bleh la senaraikan beberapa sebab kenapa MALAYSIA belum pandai menyepak bolaSEPAK.


  1. Kekurangan bakat apabila pemain semakin dewasa.Sbb utama ni berlaku krn di Malaysia lebih bnyak Disco,pub,kelab MALAM, daripada akademi bolaSEPAK.malah bilangan parti politik yang sering bergesel2 di MALAYSIA ni pn lebih bnyak bilangnnya.Bila budak2 dh besar,xdk pluang,keje kilang,carik jodoh,kawin,MATI...abis...
  2. Ketidaklogikkan (lebih kpd tidak adil la kot..)sekolah sukan.nama sekolah sukan,tapi budak2nya boleh kene bila frenly ngn budak kampung.  Ape ni?   satu ja ku xpuas ati,kemasukkan ke sekolah ni,Apehal pulak nak kaitkan KEJAYAAN AKADEMIK dengn BAKAT yang ada pd plajar?  xsemestinya budak yang straight A`s boleh main sehebat budak y straight D`s?  syarat ni paling aku xstuju la..amik budak2 pndai sja.main bola mmg pakai otak,tp xsmstinya dia pndai geometry,sejarah dan biologi?
  3. Ni sebab terbaru la jugak.TIADA PEMAIN IMPORT DLM LIGA MALAYSIA.dah la tahap kita ni BAWAH,berlagak xnk mntak tnjuk ajr y DIATAS,ni la sburuk2 prangai.memang la kita nak beri pluang bakat2 baru,tp kalu passing pn xkena,bakat apa 2?sekurang2nya,pemain import tu bole la bg condition yang lebih international kpd pemain malaysia dlm liga.xde la nnti bila frenly dengan China kena titik smpai 5-0.dan bila kelab2 liga beraksi untuk piala AFC,sekurang2nya xde la kantoi peringkat kumpulan sampai ke kiamat pn xlepas2 
pnjag pulak blog aku kali ni.ade lagi y terbuku dihati ni.tp xpe la,aku post lain nnti.

P/S : next pose aku nak cite cne aku dah nmpak BOLASEPAK MALAYSIA berkembang,YEAH!!!
kepada geng2 AC GOALSTAR,jom la turun petang2!!hahaha...